Η τροφική αλλεργία είναι μια άμεση και προβλέψιμη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.
Στην αντίδραση συμμετέχει ένα αντίσωμα που ονομάζεται IgE, και τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση.
Κάθε φορά που καταναλώνεται η ίδια τροφή, η αντίδραση επαναλαμβάνεται με παρόμοιο τρόπο.
Τυπικά συμπτώματα είναι κοκκινίλες, εξανθήματα (κνίδωση), οίδημα στα χείλη ή στο πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, αναφυλακτικό σοκ.
Η τροφική δυσανεξία, αντίθετα, δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εκδηλώνεται πιο αργά και συνήθως προκαλεί φούσκωμα, ναυτία, κοιλιακές κράμπες, διάρροια, κόπωση ή πονοκεφάλους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή η δυσκολία πέψης του σακχάρου του γάλακτος.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ειδικό τεστ που να εντοπίζει όλες τις τροφικές δυσανεξίες, ενώ οι αλλεργίες μπορούν να επιβεβαιωθούν με δερματικά ή αιματολογικά τεστ.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (oral allergy syndrome), γνωστό και ως σύνδρομο τροφής-γύρης.
Συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό «μπερδεύει» τις πρωτεΐνες ορισμένων ωμών φρούτων ή λαχανικών με τις πρωτεΐνες της γύρης.
Έτσι, εμφανίζονται φαγούρα ή ελαφρύ οίδημα στο στόμα, στα χείλη ή στο λαιμό — μερικές φορές και φαγούρα στα αυτιά.
Για παράδειγμα:
- Άτομα αλλεργικά στη γύρη δέντρων μπορεί να αντιδράσουν σε ωμά μήλα, αχλάδια, ροδάκινα ή καρότα.
- Όσοι έχουν αλλεργία στα γρασίδια ίσως νιώσουν φαγούρα μετά από πορτοκάλι.
- Και όσοι είναι αλλεργικοί σε ζιζάνια (όπως η αμβροσία) μπορεί να αντιδράσουν σε πεπόνια ή μπανάνες.
Τα συμπτώματα είναι άμεσα αλλά ήπια, και πολύ σπάνια επικίνδυνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μαγείρεμα ή η επεξεργασία (π.χ. ψήσιμο, μαρμελάδα, smoothie) καταστρέφει τις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, κάνοντας το τρόφιμο ασφαλές στην κατανάλωση.
Ναι. Αν και οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες ξεκινούν στην παιδική ηλικία, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και στην ενήλικη ζωή.
Αυτό συμβαίνει συχνότερα με οστρακοειδή, όπως γαρίδες, καβούρια και αστακός.
Αν μετά από γεύμα νιώσετε φαγούρα, εξάνθημα, πρήξιμο στα χείλη ή στο πρόσωπο, ή δυσκολία στην αναπνοή, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ναι.
Πολλοί άνθρωποι ξεπερνούν τις αλλεργίες σε αυγό, γάλα ή σιτάρι όσο μεγαλώνουν.
Αντίθετα, οι αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, ψάρια και θαλασσινά τείνουν να επιμένουν για περισσότερα χρόνια, ή και σε όλη τη ζωή.
Η παρακολούθηση από αλλεργιολόγο βοηθά να γνωρίζετε πότε και αν μια αλλεργία έχει υποχωρήσει.
Περίπου 9 στους 10 ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι αλλεργικοί στην πενικιλίνη δεν εμφανίζουν πλέον αντίδραση όταν ελεγχθούν με ειδικό τεστ.
Αν η αλλεργική αντίδραση συνέβη πάνω από 10 χρόνια πριν, υπάρχει περίπου 80% πιθανότητα το ανοσοποιητικό να μην την «αναγνωρίζει» πια ως απειλή.
Η επιβεβαίωση μέσω αλλεργιολογικού ελέγχου είναι σημαντική, γιατί η πενικιλίνη παραμένει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές αντιβιοτικό.
Η σωστή διάγνωση επιτρέπει στους ασθενείς να αποφεύγουν περιττούς περιορισμούς και συμβάλλει στη μείωση της αντοχής στα αντιβιοτικά.
Δυστυχώς, όχι.
Δεν υπάρχει ζώο εντελώς “υποαλλεργικό”.
Όλες οι γάτες και όλοι οι σκύλοι παράγουν πρωτεΐνες στο δέρμα, το σάλιο και το σμήγμα τους, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα.
Ορισμένες ράτσες μαδούν λιγότερο (όπως τα poodles), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παράγουν αλλεργιογόνα.
Η αλλεργία προκαλείται όχι από τις τρίχες, αλλά από τα σωματίδια δέρματος και τις εκκρίσεις.
Αν είστε αλλεργικοί αλλά αγαπάτε τα ζώα, μπορείτε να συζητήσετε με τον αλλεργιολόγο σας στρατηγικές για μείωση των συμπτωμάτων, όπως:
- χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή ενέσεων απευαισθητοποίησης,
- περιορισμό του ζώου εκτός υπνοδωματίου,
- τακτικό μπάνιο του κατοικιδίου (μία φορά την εβδομάδα),
- και καλή καθαριότητα του χώρου με φίλτρα HEPA.

