Η αλλεργία είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά υπερβολικά σε ουσίες του περιβάλλοντος που κανονικά δεν είναι βλαβερές. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να περιλαμβάνουν γύρεις, ακάρεα σκόνης, επιθήλια γάτας ή σκύλου, φάρμακα, τροφές, δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας, κ.ά. Ετυμολογικά, η λέξη “αλλεργία” προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “άλλο” και “έργο”.
Τι είναι τα αλλεργικά τεστ;
Τα αλλεργικά τεστ, συχνά αναφερόμενα ως δερματικές δοκιμασίες, είναι μέθοδοι ελέγχου για την ευαισθητοποίηση ενός ατόμου σε ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα. Αυτά τα αλλεργιογόνα μπορεί να περιλαμβάνουν αεροαλλεργιογόνα (που προκαλούν ρινίτιδα ή/και άσθμα), τροφές, φάρμακα ή δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας.
Μπορώ να κάνω αλλεργικά τεστ ενώ λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή;
Για να πραγματοποιηθούν αλλεργικά τεστ, είναι απαραίτητο να διακοπεί η λήψη αντιισταμινικών από το στόμα πριν από τη δοκιμή. Αυτό επιτρέπει την ακριβή διεξαγωγή των δερματικών τεστ χωρίς να χρειάζεται επόμενο ραντεβού. Αν δεν είναι δυνατή η διακοπή των αντιισταμινικών, τα τεστ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε νέο ραντεβού. Η υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή, όπως η κορτιζόνη, θα εκτιμηθεί ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς στο ιατρείο.
Τι είναι η ανοσοθεραπεία;
Η ανοσοθεραπεία είναι μια αιτιολογική θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων. Χορηγούνται στον ασθενή δόσεις του υπεύθυνου αλλεργιογόνου σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να “εκπαιδευτεί” το ανοσοποιητικό σύστημα να ανέχεται το αλλεργιογόνο. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα της αλλεργίας μειώνονται σημαντικά ή εξαλείφονται και μειώνεται η ανάγκη για ανακουφιστικά φάρμακα.
Σε ασθενείς με επεισόδια αναφυλαξίας σε τσιμπήματα υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκα), η ανοσοθεραπεία οδηγεί σε σταδιακή ανοχή στο δηλητήριο αυτών των εντόμων. Η θεραπεία αυτή ενδείκνυται για την αλλεργική ρινίτιδα και την αλλεργία σε δηλητήρια υμενοπτέρων.
Για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας ή/και του άσθματος από αεροαλλεργιογόνα, η ανοσοθεραπεία μπορεί να γίνει είτε με υποδόρια ένεση μία φορά το μήνα στο ιατρείο, είτε με καθημερινή υπογλώσσια ενστάλλαξη σταγόνων στο σπίτι. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 3 έως 5 έτη, μετά την οποία ο ασθενής θεωρείται ότι έχει αναπτύξει ανοχή στο αλλεργιογόνο.
Για τα δηλητήρια υμενοπτέρων, η θεραπεία πραγματοποιείται μόνο με υποδόρια ένεση μία φορά το μήνα αρχικά, και στη συνέχεια με μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των ενέσεων. Συνήθως, η ανοσοθεραπεία για τα υμενόπτερα διαρκεί περίπου 5 έτη, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνεχιστεί δια βίου με πιο αραιά διαστήματα θεραπείας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της αντίδρασης, το ιστορικό και την ηλικία του ασθενούς.